Kategoriarkiv: Okategoriserade

På äventyr i Indialand!

Ja ibland är det en fördel att jobba på ett företag som heter Tieto. En stor fördel ska jag säga. Då kan man få chansen att åka till fjärran land. Å det är just det jag varit senaste två veckorna. Jag och min kollega Helene hade som mål att åka ner till våra kollegor i Pune, Indien, och utbilda i våra processer bland annat hur vi jobbar med våra krav och design processer. Riktigt skoj ämne att fokusera på i två veckor och dessutom äventyra utanför Europas gränser. För mig var det verkligen ett riktigt stort äventyr. Jag har ju knappt varit utanför Sveriges gränser, och ej heller utanför Europas. Så visst det blev en stooor upplevelse detta. En fördel med att resa i jobbet och i regi av ett företag som Tieto är att man får väldigt mycket fixat utan att själv behöva tänka på det. Första stora utmaningen blev att få till ett visum. Hade bara 2 veckor från det att resan bestämdes till att vi skulle åka. Även om nerverna var på rejäl dallring fick vi till våra visum på bara två dagar. Kändes skönt, sen var det bara att fokusera att förbereda presentationerna och packa väskorna. Hotell, resor, och hämtning från flygplatsen samt resorna mellan hotellet och jobbet fixades enkelt via jobbet. Den 25 mars så är vi då resklara. Klockan 2:15 väntade taxin utanför huset. Jag var uppe men inte speciellt vaken. Klockan 06:00 så flög vi sedan ifrån Landvetter. 12h restid senare med stopp i Amsterdam så var vi i Mumbai, då var klockan 23:35 lokal tid (4,5h tidsförskjutning). 1h efteråt sitter vi i företagets bil och har 3h restid framför oss att ta oss till Pune som ligger 15,5 mil inåt landet. Vi möttes av en grymt fuktig värme. Tacksamt nog var det ”bara” varmt i Pune. Varje dag låg vi på en värme på 39 grader mitt på dagen, och 24 grader på natten.

Under vardagarna så blev det inte så mycket äventyr. Vi var på jobbet vid 9 och sedan var vi inte hemma från jobbet vid 18:30 tiden. Då mörknade det så vi kände inte riktigt för att ta oss ut på några speciella ställen vid det laget. Det enda vi gjorde var att ta en promenad till närmsta shoppingmall där det fanns en mataffär bland annat. Det var på helgerna som vi fick chansen att ta oss ut på en extra runda. Den sista mars var det även nyårsfirande och helgdag i Pune. Det inföll vår första måndag så vi fick en extra dag att utforska omvärlden. Jobba kunde vi ju göra på hotellet tidigt på morgonen samt senare på kvällen.

Första helgen blev mest i shoppingens tecken. På lördagen åkte vi till Mahatma Gandhi road för att börja turista lite. Pune är ingen turiststad i paritet med Mumbai eller så. Så det är inte alls lika mycket tiggare eller påträngande gatuförsäljare. Men som svensk att mötas av detta ”lilla” var det ändå en kontrast. Efter mycket irrande och promenerande upp och ner för vägen och parallell vägar så kunde vi konstatera att karta och verklighet inte alls är detsamma i Indien som hemma i Sverige. Vårt mål för dagen hittade vi inte förrän vi satte oss i bilen på väg tillbaka till hotellet 😉 På söndagen mötte vi upp två kollegor, Anuja och Priyanka. De visade oss vad är ett rimligt pris och prutade även för vår räkning. Jag fick komma till himmelriket både en och flera gånger iom att få komma in i alla dessa tygbutiker. Wow! Slutet på dagen avslutades på Luxmyr road, vilket är shoppinggatan nr 1 om man ska handla kläder, skor, tyger etc. Både jag och Helen fixade varsin Sari, vilket var en upplevelse i sig. Först köper man tygstycket man vill ha. Sedan tar man delar av detta stycke till skräddaren som får alla sina mått, och man bestämmer modell för den topp man ska under. Sedan måste man även ta sig till en annan affär för att köpa extra dekorationer som ska vara på banden som hänger ifrån toppen. Det tog nog 2-3h innan vi lyckats få till alla detaljer. Å i den värmen så var man rätt mör efteråt. Dagen avslutades med att dricka en juice gjord av sockerrör. Otroligt smarrigt! Nyårsafton firad vi med att ta oss till ett riktigt stort shoppingmall. Skönt att gå inne i svalkan ett tag.

Andra helgen blev det shopping på lördagen och på söndagen så blev det utflykt bland bergen. Det var verkligen en underbar upplevelse. Komma upp i den klara friska luften. Vi åkte ifrån hotellet kl 6 på morgonen. Sedan var vi nere igen vid lunchtid. Vi besökte ett gammalt fort, Sinhagad Fort som byggts under 1500-talet. Tyvärr var det väldigt disigt denna dagen så vi kunde inte få de bästa vyerna eller bilderna. Men å andra sidan var det inte så grymt varmt heller. Men nu kommer här alla bilderna. Jag har kommenterat lite mer på bilderna. Mycket nöje!

Fredagsmys

Första brasan tänd för säsongen. Mysigt.

Barnen och pappa knaprar på chips, det är ju ändå fredag 🙂

Utanför fönstret öser regnet ner. Ännu mera mysigt att vara inne.

Jag ligger inrullad i två filtar. Var visst halsfluss jag fått, inte så mysigt. Men nu har jag fått kåvepenin för det så det ska ju vara ett minne blott om 10 dagar 🙂

Dags att sjunka djupare ner i tvsoffan och njuta av en film. Helt klart lagom nöje en kväll som denna. Ha en skön helg!